Tampere – Suomen sporttisin kaupunki

Vuonna 1779 Tammerkosken suulle perustettu Pirkanmaan sykkivä keskus Tampere on Suomen kolmanneksi suurin kaupunki ja pohjoismaiden suurin sisämaakaupunki.

Tampereella on pitkät perinteet musiikin, näyttämötaiteen sekä televisioviihteen saralta mutta ennen kaikkea se on menestyksekäs ja perinteinen urheilukaupunki eritoten jääkiekon tai kuten paikalliset sanovat: “kiakon” parissa.

Tampereella järjestettiin Suomen ensimmäinen jääkiekko-ottelu ja niin ikään Tampereelle avattiin Suomen ensimmäinen jäähalli. Kaupungin suurimmat jääkiekkoseurat Ilves ja Tappara ovat maamme menestyksekkäämmät urheiluseurat, joten Tampereella on kannuksia urheilussa vaikka muille jakaa.

Jääkiekkoa tamperelaisittain

Tampere on kuuluisa ja ylpeä jääkiekkoperinteestään ja kaupungissa pelattiinkin 15. tammikuuta 1928 koko Suomen ensimmäinen virallinen jääkiekko-ottelu, kun jäällä kohtasivat Tampereen Pyrintö sekä Tampereen Palloilijat.

SM-liigassa on pelannut enimmillään jopa neljä tamperelaisjoukkuetta samanaikaisesti vuosien 1968-1970 välillä. Nykyään Tamperetta edustaa vain kaksi joukkuetta, Tampereen Ilves sekä Tappara. Molemmilla joukkueilla on tilillään 16 jääkiekon Suomenmestaruutta, joista tuorein on Tapparan mestaruus vuonna 2016. Ilveksen mestaruusvoitosta onkin kerinnyt vierähtämään tovi, sillä viimeisin voitto on vuodelta 1985.

Tampereen jäähalli on kotimaamme ensimmäinen jäähalli, joka avasi ovensa ensimmäisen kerran vuonna 1965, jolloin siellä oteltiin kynsin hampain jääkiekon maailmanmestaruudesta. Jäähallissa on sen jälkeen pelattu MM-pelejä vuosina 1982, 1991, 1997 sekä 2003. Jääkiekon lisäksi jäähallissa on pelattu myös lentopallon ja salibandyn mestaruuskisoja. Vanhan ja perinteikkään jäähallin korvaajaksi on Tampereelle suunnitteilla Tampereen Monitoimiareena, jonka rakennustyöt on tarkoitus aloittaa vuoden 2017 aikana.

Unohtumattomia legendoja ja uusia lahjakkuuksia

Suomen kaikkien aikojen kovimmat jääkiekkolegendat ovat kotoisin Tampereelta. Esimerkkinä mainittakoon usean maajoukkuetilaston ennätysmies Raimo “Raipe” Helminen, jonka pelinumeron Suomen maajoukkue on myös jäädyttänyt. Asiaan kuuluvasti Helmisen pelipaita on hilattu jäähallin kattoon.

Lisäksi SM-liigan kaikkien aikojen kermaan kuuluvat paras pistesaalistaja Janne Ojanen, vaikuttavan työn NHL:ssä tehnyt Nummisen Teppo, jonka pelinumeron jäädytti Phoenix Coyotes, sekä puolustajakonkari ja jääkiekko-suomi-jääkiekko-kielen isä Timo “Juti” Jutila.

Juti oli mukana voittamassa Suomelle kaikkien aikojen ensimmäistä MM-kultaa joukkueen kapteenina jo käsitteeksi nousseessa vuoden 1995 Suomi-Ruotsi pelissä, jonka Suomi voitti lukemin 4-1. Tämän lisäksi Jutila pokkasi mitalin vuoden 2011 maailmanmestaruudesta joukkueenjohtajana.

Nuoremman polven tamperelaispelaajista kuuluisimmat ovat Tapparan kasvatit Aleksander “Sasha” Barkov ja Patrik Laine sekä yksi tämän hetken parhaimmista maalivahdeista oleva Tuukka Rask, joka on Ilveksen kasvatti.

Tamperelainen jalkapallo ja muut palloilulajit

Suomen urheilullisin kaupunki Tampere ei nojaa koko painollaan jääkiekon varaan, vaan kannuksia löytyy myös muista lajeista kuten jalkapallosta. Menestyksekäs Jalkapallojoukkue Tampere United (TamU) on voittanut veikkausliigan lukuisia kertoja. Tarkemmin ottaen vuosina 2001, 2006 sekä vuonna 2007, jolloin TamU pokkasi veikkausliigan voiton lisäksi myös Suomen Cupin voiton.

TamU:n lisäksi SM-voittoja on herunut myös muille tamperelaisseuroille, kuten vuonna 1950 Ilves-Kissat vei voiton, Tampereen Ilves nappasi pokaalin vuonna 1983 ja lisäksi oli Suomen Cup-voittaja vuosina 1979 ja 1990. Tampereen Pallo-Veikot nautti voiton hurmaa vuonna 1994.

Muita tunnettuja tamperelaisia palloiluseuroja ovat muun muassa lentopallossa menestynytIsku-Volley sekä koripallossa vaikuttava Tampereen Pyrintö, jotka molemmat pelaavat miesten pääsarjoissa ja pitävät kotipesäänsä Pyynikin palloiluhallissa. Isku-Volley voitti Lentopallon SM-liigan 1963, 1988, 2002 sekä 2006 sekä Tampereen Pyrintö niin ikään Korisliigan vuosina 2010, 2011 sekä 2014. Koripallon naisten SM-sarjassa Pyrintö on kahdeksalla mestaruudellaan Suomen menestyneimpiä joukkueita lajissaan.

Tamperelainen salibandyseura Classic voitti miesten Salibandyliigan 2016 sekä salibandyn Suomen Cupin vuonna 2004. Naisten Salibandyliigaa Classic on hallinnut voittaen sen kuudesti peräkkäin vuosina 2008–2013. Keilailussa Tamperetta edustava Tampereen Keilakerho TKK on niin ikään niittänyt menestystä miesten SM-joukkuekilpailuissa.

Hieman ei-niin-kotimaisia palloilulajejakin harrastetaan ahkerasti Tammerkosken seudulla, kuten amerikkalaista jalkapalloa vaahteraliigassa pelaava Tampere Saints ja rugbyn puolella vaikuttaa Tampere Rugby Club.

TRC onkin voittanut rugbyn SM-sarjan vuosina 2006, 2007 sekä 2013. Baseballin SM-sarjassa pelaa Tampere Tigers ja Kotimaisen pesäpallon parissa Tamperetta edustaa Manse PP, jonka miesten edustusjoukkue pelaa tällä hetkellä ykköspesiksessä sekä naisten puolella löytyy edustusjoukkue naisten superpesiksessä.

Muu tamperelainen urheilu

Tampere eli “Manse” on monen kuuluisan urheilijan koti. Vanha moniurheiluseura Tampereen Pyrintö on ollut koripallon lisäksi kuuluisa suunnistuksesta, hiihdosta sekä yleisurheilijoistaan.

Pituushypyn yhdeksänkertainen suomenmestari sekä MM-pronssimitalisti Tommi Evilä edusti urheilu-urallaan Tampereen Pyrintöä. Evilän lisäksi taitoluistelun kolminkertainen EM-mitalisti sekä vuoden 2007 vuoden tamperelaiseksikin valittu Kiira Korpi kuuluu nimekkäimpien tamperelaisurheilijoiden joukkoon.

Urheilupaikat Tampereella

Tampereella on lukuisia perinteisiä sekä uusia urheilukeitaita. Yksi vanhimmista on Pyynikin urheilukenttä, joka avattiin jo vuonna 1908 ja nykyiset rakennukset ovat peräisin 1920-luvulta saakka.

Kenttää peittää on uusi kolmannen sukupolven tekonurmi, joka asennettiin vanhan ja loppuun palvelleen hiekkatekonurmen tilalle keväällä 2008. Pinnalle on maalattu sekä jalkapallon valkoiset että amerikkalaisen jalkapallon keltaiset kenttäviivat. Kenttää kiertää kuusiratainen ja tartan-pintainen juoksurata.

Tampereen Messu- ja Urheilukeskus eli toiselta nimeltään Pirkkahalli avattiin vuonna 1985 ja nykyisin se käsittää kokonaiset viisi hallia erilaisia mahdollisuuksia urheiluseurojen harjoittelutiloiksi sekä tilat messu- ja kokouksien järjestämistä varten. Pirkkahalli on myös suosittu konserttien pitopaikka.

Tampereen stadion tunnetaan myös nimellä Ratinan stadion ja on Tampereella Ratinan kaupunginosassa sijaitseva yleisurheilu- ja jalkapallostadion, joka avattiin yleisölle vuonna 1965. Stadion vetää sisäänsä kokonaisuudessaan noin 16 800 katsojaa ja yleisurheilun suorituspaikat ovat kaupunkilaisten vapaassa käytössä silloin kun stadionilla ei ole tapahtumaa.

Tampere-areena, eli entinen Metroauto-areena, sijaitsee Kalevassa hetii Hakametsän hallin vieressä ja toimii monitoimihallina. Sen yleisökapasiteetti on noin 2500 henkilöä ja areenalta löytyy jääkiekkokaukalon ohella Sisu-niminen ravintola, hien pintaan nostava kuntokeskus, hohtokeilahalli sekä uutena hienoutena hohtopaintball-halli. Hohtopaintball on periaatteessa tavallista sisäpaintballia hohtokeilailusta tutulla fluoresoivalla maalilla ja pelit pelataan hohtokeilailun tapaan hämärässä. Areenalla järjestetään lisäksi erilaisia konsertteja, kokouksia ja juhlia.

Lisäksi Tampereelta löytyvät Kaupin urheilupuisto, Tampereen uintikeskus sekä Tesoman palloiluhalli ja muita pienempiä liikuntapaikkoja.